Primers auxilis: Cremades

Primersauxilis-Cremades-consellfarmaceutic

Que passa si ens cremem? una cremada és una lesió produïda per calor en moltes formes diferents (líquids calents, flames, fred, substàncies químiques, electricitat, energia radiant o refregament).

Segons la seva profunditat i extensió podrem fer-hi alguna cosa des de casa o haurem d’anar a urgències. Trobem tres nivells de gravetat.

Primer grau. Afecta les capes més superficials de la pell (epidermis) i normalment es caracteritza per una coloració vermellosa de la pell amb una possible lleugera inflamació, fa mal però es cura en uns dies presentant una descamació de la pell. Com bé haureu pensat, són les típiques cremades solars. Per tractar aquestes cremades hem de col·locar la part afectada sota l’aigua freda per baixar la temperatura i netejar la zona. És recomanable protegir la zona amb un apòsit o tros de tela net i aplicar-hi crema hidratant en molta abundància.

Segon grau. Afecta una capa més, l’epidermis i la dermis i es caracteritza per la aparició de butllofes, són doloroses i cicatritzen entre 10 i 21 dies deixant moltes vegades una despigmentació de la pell. En aquest cas, farem com en les cremades de primer grau, sota l’aigua freda una bona estona, netejar la zona i cobrir-la amb una gasa. Mai s’han de trencar les butllofes i s’ha d’anar a urgències per avaluació.

Tercer grau. És el més greu i afecta tot el gruix de la pell (epidermis, dermis i hipodermis) on apareixen crostes negres, però que no fan mal ja que s’han destruït les terminacions nervioses. Tarda setmanes o mesos en cicatritzar i sol ser necessari utilitzar empelts (injerts) de pell. Si ens trobem en aquesta situació cal cridar una ambulància immediatament, evitar que el cremat entri en xoc, mantenir la temperatura de la persona afectada i no retirar la roba que s’hagi quedat enganxada a la cremada (per evitar una infecció), simplement cal embolicar la ferida amb un llençol o tovallola neta per al transport a l’hospital.

També es consideren agreujants quan la cremada afecta les vies respiratòries, boca, nas… les que cobreixen més d’una zona del cos; quan es tracta d’un infant o una persona gran i en totes aquelles cremades que podrien estar relacionades amb altres perills com les produïdes per electricitat, explosions o substàncies químiques.

Com a mesures claus ens hem de quedar amb el fet que si ens cremem hem de fer baixar la temperatura de la zona cremada amb aigua fresca i si mai s’incendiés la roba o algú, cal tirar-se al terra i rodar per apagar les flames, i si algú pot tapar la persona afectada amb una manta per ofegar les flames, encara millor.

 

Un pensament sobre “Primers auxilis: Cremades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s