Sexe, mètodes anticonceptius.

sexe-anticonceptius-consellfarmaceutic

gtrans

El sexe és un acte amb moltes implicacions socials que com moltes coses en aquesta vida, s’ha d’estar preparat i tenir el coneixement necessari per no acabar lamentant problemes posteriors.

Possibles resultats d’una relació sexual poden acabar amb un embaràs. Tenir un fill/a és una cosa molt bonica però s’ha d’estar preparat i s’ha de voler donar amor a un petit. Una nit boja pot acabar  amb un embaràs no desitjat que pot comportar molts problemes, no només a la mare, sinó  també als seus  familiars, els quals hauran de fer-se responsables, entre d’altres, de la càrrega econòmica que representa un nadó, perquè no ens equivoquem, és car tenir fills.

Un altre problema que podem tenir són les malalties de transmissió sexual (MTS)…..(SIDA, herpes, sífilis…). El risc augmenta si tenim relacions esporàdiques amb diferents persones enlloc de amb una sola parella.

Així doncs, millor prevenir que lamentar, ja que algunes coses no es poden curar.

Des del punt de vista de malalties sexuals, tenim dues opcions generals com a mètodes anticonceptius:

1) Mètodes que ens protegeixen tant d’un embaràs no desitjat com de les malalties de transmissió sexual, anomenats  mètodes barrera. És el més adequat , encara que no exclusiu, per a relacions amb parelles diferents.

  • Preservatius, tan masculins com femenins.

2) Mètodes que només eviten embarassos no desitjats (pensats per relacions amb la mateixa parella de forma estable), encara que no protegeixen  contra les malalties de transmissió sexual.

  • Implants, dispositius intrauterins (DIU), esterilització masculina o femenina, injectables, pastilles, pegats, anells, diafragmes, esponges i cremes espermicides.

Els  sistemes anticonceptius es poden dividir en sistemes hormonals (implants, DIU, injectables, pastilles, pegats, anells) o sense hormones (preservatius, DIU, esponges, diafragmes, i cremes espermicides).

sex-cdc-anticonceptius-consellfarmaceutic

A la gràfica del centre de control de malalties dels Estats Units, podem observar els diferents mètodes més utilitzats i el seu percentatge d’error. Totes les dades es podrien considerar correctes excepte l’eficàcia del preservatiu.  Moltes vegades, el que un mètode falli és per la mala utilització d’aquest per part de les persones usuàries: administracions a temps incorrectes, oblidar prendre una pastilla o altres possibilitats.

En el cas del preservatiu, hi ha un altre tema. Si que  pot ser que hi hagin fallades del preservatiu degudes a  no saber utilitzar-lo bé, col·locar-lo malament o posar-ne dos (això fa que es trenquin per fricció);  en part ens trobem que és la millor excusa del món per la gent que ha practicat sexe sense preservatiu i que després ha de córrer i diu “se m’ha trencat el condó” … un cop podria passar. És realment molt difícil però donarem el benefici del dubte; la segona o la tercera vegada ja és una clara prova que o no se sap utilitzar aquest tipus de dispositiu… o simplement no s’utilitza.

Per tot això l’eficàcia real del preservatiu és molt més alta del que mostren les estadístiques, a més a més de ser un dels mètodes anticonceptius que ens ajuden a protegir-nos de les malalties de transmissió sexual.

Si us n’heu adonat, no hem inclòs els sistemes anticonceptius per calendari com el mètode sintotèrmic, ja que, com es veu a la gràfica, fallen més que una escopeta de fira, això si, per buscar un embaràs si que són útils.

Tampoc hem afegit la pastilla del dia després, ja que és un mètode anticonceptiu d’emergència i la bomba hormonal que representa per al cos de la dona és superior que si es prengués totes les pastilles anticonceptives del mes d’un sol cop.

Finalment, tampoc hem dit res de la marxa enrere encara que surti a la gràfica. Aquest mètode representa un gran risc ja que el líquid lubricant que deixa anar el penis mentre estem tenint relacions també porta espermatozoides, de tal manera que existeix risc d’acabar amb un embaràs, a més a més de la possibilitat d’agafar alguna MTS.

Així doncs, sempre és bo portar un preservatiu a la cartera (tant nois com noies) i no dubteu en preguntar-nos el que sigui necessari, tant en línia com a la farmàcia.

2 pensaments sobre “Sexe, mètodes anticonceptius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s