Hipertensió arterial, evitar explotar com una olla a pressió

Consellfarmaceutic; Consells; Salut; LaLlagosta; SantFeliuDeCodines; Farmacia-Adria-Botet-Carreras; Hipertensio; farmacia;

gtrans

La hipertensió arterial es considera una malaltia crònica que presenta diferents graus però que es basa sempre en una pressió arterial sistòlica mantinguda igual o superior a 140 mmHg í/o diastòlica igual o superior a 90 mmHg. Per tal que ens entenguem, es considera sistòlic quan la sang surt del cor (el que es coneix com a màxima) i diastòlic el moment en què no surt sang del cor (el que coneixem com a mínima). En relació amb aquest factor, el nostre cos ha evolucionat d’una forma molt intel·ligent. Com no seria bo que tot el nostre reg sanguini anés a batzegades, per obtenir un flux de sang continu, les artèries del nostre cos són elàstiques. D’aquesta manera quan el cor bombeja sang, les parets de les artèries s’expandeixen per tornar-se a contreure’s quan el cor s’està preparant per al següent bombeig de sang. És així com obtenim un flux continu de sang sense tenir una “bomba” que bombegi la sang contínuament.

A la taula següent podem observar els diferents nivells d’hipertensió i els nivells que es consideren correctes.

Categoria (mmHg)

Pressió arterial sistòlica Pressió arterial diastòlica
Òptima

< 120

Í

< 80

Normal

120-129

Í

80-85

Normal elevada

129-139

O

85-89

Hipertensió

> 140

O

> 90

        Lleu

140-159

O

90-99

        Moderada

160-179

O

100-109

        Greu

≥ 180

O

≥ 110

Hipertensió sistòlica aïllada

≥ 140 Í

< 90

Coneixent una mica les característiques de les nostres arteries, els mecanismes responsables de la hipertensió arterial són quatre:

 1. L’augment aïllat del volum per batec. Com hem dit, les arteries són elàstiques, però no són de goma, de tal manera que tenen un límit, i si pretenem fer passar un volum massa gran de sang, aquestes tindran dificultats perquè passi tota.
 2. Disminució de l’elasticitat de les grans arteries. És obvi que la falta d’elasticitat produirà un augment de la pressió quan el cor injecti tot el volum de sang en el sistema circulatori. Un factor que pot reduir l’elasticitat arterial són les plaques d’ateroma que es formen amb uns nivells de colesterol elevat tal i com vàrem comentar en el post del colesterol.
 3. Augment de la despesa cardíaca. L’augment de pulsacions com el del volum cardíac, a causa de l’esport o de qualsevol altre factor que ens acceleri el cor, augmenta la nostra pressió, és per això, que sempre que ens anem a prendre la pressió hem d’estar relaxats i tranquils durant uns minuts, perquè si acabem de córrer, el resultats sortiran considerablement més alts.
 4. Augment de les resistències perifèriques. Entenem per resistències perifèriques tots aquells factor que poden dificultar el flux de la sang, tant sigui una vasoconstricció o una obturació d’un vas sanguini que entre altres coses pot ser degut, un cop més, a les plaques d’ateroma produïdes pel colesterol. A llarg termini, una persona amb hipertensió acaba sempre amb aquest factor.

Com hem pogut observar a la taula, no només existeix la hipertensió on pugen els dos valors que normalment està causada pel tercer i quart punts anteriors, sinó que també hi ha la hipertensió sistòlica aïllada on la que es dispara és la “màxima” mentre que la “mínima” segueix per sota dels límits de la hipertensió. Aquesta modalitat d’hipertensió la pot produir qualsevol dels punts anteriors a part de l’anèmia, l’hipertiroïdisme o la insuficiència aòrtica entre d’altres.

El que ens ha de quedar molt clar, és que a la llarga, el manteniment d’una pressió elevada a les arteries produeix una remodelació de les parets d’aquests vasos (canvis en la seva estructura) on passen de ser elàstics a endurir-se i perdre aquesta propietat a part de reduir l’espai per on pot passar la sang degut a que la musculatura llisa que rodeja les artèries s’hipertrofia. Aquesta remodelació es irreversible i acaba produint una hipertensió com la del quart punt (de resistència).

Per la mateixa raó per la qual ens hauria de preocupar un sistema que treballa de forma defectuosa: perquè es pot trencar.

No podem permetre una situació d’aquest tipus.

A part dels medicaments, l’ús dels quals necessita ser avaluat per un metge, hi ha un conjunt de mesures que podem abordar:

La majoria són les mateixes que per al colesterol: fer esport, no tenir un vida sedentària, no fumar, perdre pes i limitar el consum d’alcohol.

Cara a la dieta, és important no passar-nos amb el sodi (aquest és un factor que fa pujar força la pressió), així doncs, podem prendre sals baixes en sodi com el Novosal o simplement intentar evitar la sal i els aliments alts en sodi (compte amb els aliments efervescents com begudes que porten bicarbonat sòdic).

Veient que tant el colesterol com la hipertensió estan tant lligats, corregint un podem corregir l’altre i així tenir-ho tot controlat!

4 pensaments sobre “Hipertensió arterial, evitar explotar com una olla a pressió

 1. Muy buenos consejos. La caminata es, también, un de los mejores métodos para controlar la presión arterial y el colesterol; siempre superior a 30 o 40 minutos, 3 a 4 veces por semana.
  Cada vez más éxitos para ti.
  Abrazo.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s