Primers auxilis: Esquinços i luxacions

stairs-932806_1920

Els esquinços són una de les lesions més comunes entre la gent que practica esport. Un esquinç el produeix l’estirament sobtat d’un lligament que afecta a una articulació, a conseqüència d’això, ens apareix una gran inflamació i dolor a la zona esquinçada, i s’acompanya normalment d’un gran blau a la zona.

En aquests casos no podem fer gaire cosa més a part d’immobilitzar l’articulació i aplicar-hi compreses fredes a part de mantenir-la en una posició còmoda i elevada. En cas d’estar allunyat de la civilització, es pot fer un embenat adhesiu (taping) amb esparadrap per controlar el lligament.

Com un esquinç pot amagar algun problema més greu és recomanable anar a un centre mèdic per assegurar-nos que no ens hem trencat un lligament o tenim algun altre problema.

Per una altra banda trobem les luxacions, aquestes són produïdes per una força violenta en la que l’os surt de la seva posició en la connexió amb l’articulació. Això produeix dolor localitzat a l’articulació, impotència funcional i inflamació, a més a més pot aparèixer un escurçament o gir de la zona afectada.

En aquest cas, el millor és no intentar posar l’os al lloc, immobilitzar la regió lesionada en la posició en la que es troba abans de moure la víctima. I anar a l’hospital.

El motiu pel qual no es recomana posar l’os a lloc en el mateix moment de l’accident és evitar que en el cas que no s’hagi reconegut bé i sigui una fractura, evitar produir danys més greus com una tromboembòlia causada per un cos que s’hagi després de la zona i entri en el reg sanguini, i per la possibilitat de fer un pinçament d’un nervi.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s