Primers auxilis: Contusions i ferides

 

primersauxilis-contusions-ferides-consellfarmaceutic

En aquest apunt, diferenciem entre contusions i ferides.

Les contusions són lesions produïdes per un cop que no causa ferides exteriors, en general produeixen dolor, inflamació a la zona de l’impacte i envermelliment o el que coneixem com un blau. En aquests casos només podem aplicar fred i si és possible, mantenir la zona elevada.

Si ha estat un cop lleu, normalment amb aquestes mesures i un antiinflamatori n’hi ha d’haver suficient. Si la contusió prové d’un accident hem de tenir en compte que pot haver-hi algun tipus de lesió interna, els exemples més greus de la qual, podrien ser que es rebentés la melsa o alguna lesió als ronyons.

Per un altre costat, una ferida és la falta de continuïtat de la pell o mucosa, això implica que és una via oberta a infeccions i altres problemes segons la seva severitat.

Les ferides poden ser de quatre tipus:

  1. Tallants, com les produïdes per un ganivet, llauna, vidre, etc.
  2. Contundents, les produïdes per un objecte com una pedra, i presenten vores irregulars.
  3. Punxants, les quals són produïdes per un objecte amb punta, tenen les vores petites però una profunditat variable depenent de l’element causant (ganivet, bala, punxó) i en funció de la seva profunditat poden haver afectat a parts internes del nostre cos.
  4. Erosives, són lesions superficials produïdes per fregament, i en aquest tipus de ferides les infeccions són molt freqüents.

És molt important saber que en cas que un objecte quedi incrustat en el cos de l’accidentat, mai s’ha de treure ja que podríem produir una hemorràgia interna i matar-lo; s’ha d’immobilitzar l’objecte en el mateix lloc i traslladar l’accidentat a l’hospital.

A part d’això, el que podem fer en cas d’una ferida és el següent: (òbviament amb les mans netes i si es possible utilitzant guants) Netejar les vores de la ferida i després la ferida mateixa (les bactèries no s’adhereixen com el Velcro, amb un bon raig de sèrum o d’aigua (si no tenim sèrum) n’hi ha prou per retirar-les.

  • No s’han de retirar coàguls (crostes) que s’hagin pogut formar.
  • Protegir la ferida de possibles infeccions utilitzant gasses o apòsits per finalitzar amb un embenat.
  • Si fos necessari, parar la hemorràgia.

Recordeu que tots aquests consells són de resposta ràpida, segons la severitat de les ferides s’ha d’anar a l’hospital.

 

2 pensaments sobre “Primers auxilis: Contusions i ferides

Deixa un comentari